Wednesday 23 February 2011

ayam masak merah


Bahan2:-
1/2 kg ayam(ikut suke potong mcm ne)
 cili kering(kisar

 sos tomato
 sos cili
gula
garam secukup rasa
sedikit air 

bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
bwg besar - dihiris
tomato- belah 4


bahan kisar:-
1 btg serai- kisar
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar




Cara2:-

  •  panaskan minyak kemudian goreng ayam yg dilumur dengan kunyit dan garam..goreng hingga kekuningan dan garing..kemudian,ketepikan..
  • tumiskan bunga cengkih,kayu manis,bunga lawang sehingga naik bau,kemudian masukan bahan kisar td..
  • kacau sehingga naik bau dan naik minyak,kemudian masukan cili kering yg dikisar dan gaul sehingga cili kisar tersebut smpi betol2 masak(jika tidak masak,anda akan sakit perot)..kalau nak,tambah sedikit air..
  • masukkan sos tomato dan sos cili..kemudian letak gula dan garam secukup rasa..
  • bila hampir masak,masuk kan red onion yg sudah di slice..
  • Masukkan tomato dan sedikit air,biar smpi betol2 masak..
  • akhir sekali,tuang kuah tersebut ke dlm ayam yg sudah digoreng garing..
  • klu nak menarik,letak la green pea..hehe
            tamat..hehhe

No comments:

Post a Comment